Gebruik jij je paard als spiegel?

Je paard als spiegel

Tijdens de les gaat het super! Je instructeur geeft duidelijke aanwijzingen en zorgt ervoor dat jullie je niveau weer overstijgen! Maar dan, de dag erna.. Wat een rampenplan. Je paard 'doet het niet meer' terwijl hij het gisteren wel kon. Lang leve de les van de spiegel.

 

Je hebt het vast wel eens ervaren: tijdens je les ging het hartstikke fijn, maar de dag erna leek het alsof je paard het opeens niet meer kon. Maar ligt dit dan wel aan je paard? Vaak niet.

Paarden houden ons geregeld een hele goede spiegel voor, maar in veel gevallen maken we geen gebruik van die spiegel.

 

Simpel voorbeeld: 

Je paard blijft over de buitenschouder weglopen. Je zit gewoon netjes stil op je paard en toch blijft hij het doen. Wat nu? 

 

Kijk naar jezelf!

 

Ga bij jezelf na of alles aan jezelf klopt.

Zijn je benen netjes lang, langs je paard? Zit je rechtop? Zijn je handen even hoog, naast elkaar en bieden ze dezelfde lichte weerstand? Wanneer je jezelf dit soort vragen stelt, kijk je in de denkbeeldige spiegel. Je reflecteert op wat jij doet, omdat je paard iets doet waarvan je dacht dat je het niet aangaf.

 

Heel veel verbeterpunten ('fouten' klinkt zo negatief) zijn op te lossen door te reflecteren. In een vorig blog schreef ik al over hoe lastig het voelt om iets aan jouw eigen houding te verbeteren, maar paardrijden is dan ook niet makkelijk. Je moet er hard voor werken om te verbeteren en er goed in te worden.

Aan het einde van de rit kun je trots zijn op hoe jij een je paard weer een stapje vooruit zijn gegaan!

 

Waar je absoluut niet trots op mag zijn, is je eigen fouten niet toe willen geven en de schuld bij je paard neerleggen

Je mag nooit je paard de schuld geven van jouw eigen onwetendheid of onkunde! Trekken aan je paard? Dat laat jouw eigen onvermogen zien. DOE. HET. NIET. 

 

 

Laatst ging ik jureren en zag ik een stukje van het losrijden. Een paard wilde met de andere paarden mee en daardoor wilde hij rechtsom. De ruiter ging aan de linker teugel hangen, in de hoop hiermee de wending linksom te kunnen rijden. Gelukt? Nee, natuurlijk niet. Het paard ging alleen maar meer de andere kant op.

 

Op zo'n moment, moet je die spiegel aannemen en constateren wat er gebeurt. 

 

Vervolgens moet je jezelf afvragen hoe je het wél moet oplossen. Geen idee? Vraag het je instructeur! Ga vooral niet door met wat je deed, want je ondervond net dat dát niet werkte =).

Tip!

Om zelf aan de slag te gaan met het reflecteren, heb ik de volgende vragen voor je op een rijtje gezet. Deze vragen helpen je de eerste stappen te maken tot het reflecteren en zorgen voor bewustwording van en inzicht in jouw handelen.


- Wat deed ik?

- Wat was het gevolg ervan, reactie van het paard?

- Wil ik dit niet, dan moet ik mijn handelen bijstellen. Wil ik dit wel, dan ga ik zo door.

Reflecteerhulp
Reflecteerhulp