Hulpen geven

Hulpen geven

Hulpen geven; we doen het tijdens het rijden continue. 
Ben jij je bewust van alle hulpen die je geeft?

En geef je eigenlijk wel de goede hulp? 

 

Terwijl je rijdt geef je ontzettend veel hulpen. Een hulp om aan te draven, een hulp om terug te komen, een hulp om rechtuit te gaan, om een oefening in te zetten, om wat beter na te geven. Noem het maar op!

 

Ga maar eens na in je hoofd waarvoor je allemaal een hulp kunt geven.

Het geven van een hulp is best lastig. Waarom? Omdat je er voor moet zorgen dat je een eenduidige hulp geeft en geen hulp die verward kan worden met een andere hulp.

Maar ook omdat je je heel bewust moet zijn van de hulpen die je geeft aan je paard.

 

Als jij namelijk onbewust je been optrekt tijdens het wijken, heb je waarschijnlijk niet door dat er meer gewicht op de buitenkant komt. Hierdoor zit je je paard eigenlijk in de weg, want de kant waar hij naartoe moet wijken, daar zit jij met meer gewicht!?

Zorg er dus voor dat als je een hulp geeft, dat je jezelf afvraagt: wat is het gevolg van mijn hulp, wat gebeurt er? 

 

Een mooi voorbeeld van zoals het niet moet:

 

Laatst was ik aan het jureren en er kwam een BB combinatie de baan in. Leuk paard, vormde een prima combinatie met de ruiter. Maar daar kwam pijnpunt 1 tevoorschijn: opgetrokken benen.

De opgetrokken benen zorgde ervoor dat de vrouw voorover viel (als een soort kerstengeltje in de kerstboom..) en dat haar sporen (jongens, in de BB!?) het paard spieste alsof het een saté'tje moest worden.

 

 

 "Wat gebeurt er bij jou als je hulp geeft om te gaan wijken en wat is het effect op je paard?"

 

Wellicht denk je nu 'wat heb ik met die ruiter te maken, want zo rijd ik niet?

Ik wil dat je zelf gaat nadenken over jouw hulpen. Wat gebeurt er met jouw lichaam als je je hulp heeft? Wat is de reactie van je paard op jouw hulp?

 

Is alles tiptop in orde, dan zul je je deze vraag al eerder hebben gesteld en dus al eerder jouw hulpen hebben verbeterd.

Valt er nog winst te behalen, dan zul je ervaren dat je tijdens een hulp misschien te veel wil doen, of onbewust te stug bent in je buitenhand bijvoorbeeld.

 

 


Ze mocht haar proef beginnen en pijnpunt 2 werd ook direct duidelijk. De ruiter had ècht geen idee hoe ze moest sturen. Afwenden gebeurde door aan de binnenteugel te hangen alsof zij een blok beton wilde vormen. Een buitenteugel bestond op dat moment niet meer voor de ruiter.

Dat arme dier begreep er geen barst van en overboog zo ver als dat hij maar overbuigen kon en na een ferme ruk aan de teugel, kwam het paard braaf naar binnen.


Daar zat ik dan in het juryhok, een onmogelijke taak toebedeeld: jureren op een positieve manier...
 

Ik heb zelf jarenlang een verkeerde hulp gegeven voor de eenvoudige galopswissel. Hoe dat kwam? Ik heb de hulp niet uitgelegd gekregen en ik heb niet om uitleg gevraagd, ik had zelf 'gewoon' wat bedacht. Toen werd ik daar toch leuk mee geconfronteerd op het volgende paard!

Toen toch maar om uitleg gevraagd.. 

 

Door in gesprek te gaan met andere over het rijden, over de hulpen, kun je een hoop te weten komen.

 

Ga eens kijken bij de les van iemand anders, neem eens les van een andere instructeur of film jezelf eens en kijk hierop terug.

Van al deze dingen leer je enorm veel!

Mits je je er voor openstelt, want als jij al 'perfect' bent, dan gaat het niet werken natuurlijk. 

 

Welk hulp wil jij verbeteren? 

 

Vaak is het zo dat we het ene beter kunnen dan het andere. Zo kan het zijn dat je beter bent in het geven van hulp voor wijken linksom dan rechtsom. Dat kan en dat is geen probleem. Zorg er voor dat je dat weet, dat je je daar bewust van bent. Dat lost al een groot deel van je issue op!

Handig is om dat ook met je instructeur te bespreken, hij/zij kan je hier dan nog gerichter mee helpen.

 

Veel succes!