Het geheim van een sterke proef

Het geheim van een sterke proef

Ik heb tijdens het jureren een 2 en een 9 gegeven, aan dezelfde combinatie. Hoe dat kwam? De ruiter nam risico's!

De ruiter wist precies waar haar sterke en zwakke  punten zaten. Weet jij van jezelf waar je in uitblinkt en waar je nog aan moet werken? En hoe benut jij die informatie tijdens een wedstrijd?  

 

 

 

 "Trainen doe je thuis. Kijken waar je nu staat, dat doe je op wedstrijd"

 


Ik heb een lesklant en zij is ontzettend ijverig; het is alles of niets. En zo dacht zij dus ook in een proef. Dat betekende dat wanneer er 1 fout in haar proef zat, ze gelijk stopte met rijden. Ontzettend zonde!

 

Ze is nu bezig met het maken van een omslag. Ze is nu meer bezig met rijden 'in' het moment. 'Was het vorige onderdeel fout? Jammer dan, op het volgende onderdeel kan ik weer punten pakken want dat is ons sterke punt!'

 

Ze is bewuster gaan rijden tijdens een proef. Ze weet van te voren waar ze in uit kan blinken en op welk onderdeel ze minder zal scoren, omdat ze daar tijdens de training nog aan werkt. 

 

Ze schrikt ook niet meer van een fout, waardoor ze niet meer dichtklapt en gewoon door blijft rijden!

 

Wat is haar geheim om tot deze omslag te komen? Ze heeft haar mindset aangepast, ze oefent van te voren tijdens de trainingen goed de proeven èn ze rijdt de proef onderdeel voor onderdeel. Het is niet meer één grote proef, maar het zijn nu allemaal korte onderdelen achter elkaar.

Dat alle proeven uit lossen onderdelen bestaan is niets nieuws, maar ben jij je er ook bewust van dat het losse onderdelen zijn? Zo niet, dan trap jij waarschijnlijk in dezelfde valkuil als mijn ijverige lesklant deed.

 

Waar ik mij nogal over kan verbazen, is hoe sommige combinaties tijdens het losrijden nog allerlei toeters en bellen uit de kast halen. 

Wanneer een onderdeel nog niet helemaal lekker gaat, kun je dat in het losrijden nog 10 keer meenemen, maar daar wordt het vaak niet beter van. Er kunnen miscommunicaties of frustraties bij jou of je paard ontstaan.

Trainen doe je thuis. Kijken waar je nu staat, dat doe je op wedstrijd.  

 

Hoe doe je dat met losrijden?

Ik ben een voorstander van 'de knopjes op poetsen' voordat je de proef in gaat. Nog even een aantal onderdelen uit de proef oefenen tijdens het losrijden, zodat je zelf het lijntje weet. Of om te controleren of je paard losgewerkt genoeg is bijvoorbeeld. Alles herhalen is iets anders dan nog 'even snel' een oefening verbeteren of aanleren.

Ik krijg geregeld terug van ruiters dat ze onder de indruk waren van andere combinaties bij het losrijden.

Ik snap het, maar eigenlijk moet je niet eens oog hebben voor anderen. Sluit jezelf op in je concentratiebubbel!

Natuurlijk blijf je je dan netjes aan de rijbaanregels houden, maar ga niet kijken 'hoe goed' de anderen zijn. Hierdoor raak jij afgeleid. En ben jij afgeleid? Dan moet jouw paard het alleen doen en dat kan niet in een team.

 

En vaak, als je ècht goed kijkt naar die anderen, dan kun je heel wat schoonheidsfoutjes ontdekken. 

 

Terwijl je met langere teugel stapt, neem je nog even voor jezelf door waar jullie sterke punten liggen als combinatie. Zo weet je waar je een punt op kunt halen, als je ergens anders minder op scoort of gaat scoren. En hop! Je bent klaar om weer verder te gaan en goed voorbereid je proef in te rijden.

  

Heb jij iets aan deze tips gehad of wil je er graag meer over weten? Deel het met mij! Ik hoor graag of jij er iets aan hebt gehad of misschien wel meer wil weten. Ook wanneer iets niet duidelijk is of niet werkte voor jou, let me know!