Gezocht: niet te dure...

Gezocht: zadel 17,5 inch, niet te duur en niet te ver weg van...

Ik zit op mijn vrije dag een beetje door Facebook heen te scrollen en tot mijn verbazing is iedereen in bepaalde facebookgroepen op zoek naar spullen. Niet zomaar spullen, maar het liefst merkproducten voor inimini prijzen. Van zadel tot bit, van rijbroek tot oornetje. Iedereen wil voor een dubbeltje op de 1e rang zitten. 

 



Wees je bewust van wat je kiest voor je paard. Een investering kost geld, maar levert op de lange termijn meer op.


Wanneer ik iets wil voor mijn paarden, dan kost het geld. Dat is logisch en dat weet ik. Ik kies er bewust voor om bepaalde producten niet te kopen, omdat ik het voornamelijk uiterlijk vertoon vind. Naar mijn idee verschilt de kwaliteit niet met dat andere product. Daar kies ik voor, dat hoeft niet iedereen te doen. Zou zo saai zijn als we allemaal hetzelfde zijn of doen. 


Maar toch vraag ik me iets af. 

Is de merknaam voor jou belangrijker of de passendheid voor je paard? 

Ik ben een pietlut. Wanneer er een zadelmaker komt voor mijn paarden, dan wil ik 100% vertrouwen hebben in die persoon en tevreden zijn na afloop. 

 
Ik ga echt niet een zadel via via kopen, om vervolgens zelf te concluderen dat het zadel 'aardig ligt' op de rug van mijn paard. 
 
HALLO!? Zadelmaker zijn daar moet je voor geleerd hebben! Ook al heb je al 80 zadels op 80 paarden gezien, je kunt niet zonder getraind oog en zonder vakkennis concluderen of het goed ligt.
 
Zo'n zelfde iets is dat met osteopathie. Iedereen zoekt er op los, uiteraard weer voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten, en verwacht dat 'Klaasje' met zijn ene cursusje 'paardenmassage' een heel wonder verricht. Of liever gezegd: denkt dat Klaasje heel kundig is en theoretisch onderlegd is, waardoor hij het probleem voor dat kleine bedrag wel oplost. 
NEE, dat kan niet!
Osteopathie is een vak waarbij zelfs sommige opleidingen de plank nog mis slaan, bijzonder genoeg. 

Wat ik hiermee wil aangeven is dat 'duur' niet altijd beter is. Dat die ene cursus of ervaring niet altijd genoeg is om kundig bevonden te worden. Ik wil graag dat je je bewust bent van wat je kiest voor je paard.

 
Je kunt beter investeren in een goede osteopaat, dan in een kwakzalver. 
Een zadel zelf aanschaffen en er niet naar lagen kijken door een goede zadelmaker? 
Klinkt goedkoper, maar wanneer je je paard in de kreukels gereden hebt door dat toch niet zo passende zadel, ben je veel meer kosten kwijt. Kosten aan de osteopaat, dierenarts, zadelmaker en wellicht fysiotherapeut. 

Hoe kun je er voor zorgen dat je bewuste keuzes maakt voor je paard?

Vraag hulp. Vraag hulp aan de dierenarts die op stal langs komt, aan de osteopaat die er voor een ander paard is, aan je instructeur. Verdiep jezelf in dat wat voor jou en je paard van toepassing is. Als je er zelf iets over weet, kun je namelijk veel beter concluderen of iemand kundig is of gewoon doet aan kwakzalverij. 

En laten we eerlijk zijn, jij wil toch ook het beste voor je paard?

Laat dat ene dure chabrak dan lekker in de winkel hangen (of in die ene fb-verkoopgroep) en investeer in een goede zadelmaker, instructeur, tandarts, osteopaat en dergelijke.

 

Lastig te betalen? Kijk goed in je omgeving wie je kunnen helpen of ondersteunen. 

 

Kun je geen goede zadelmaker betalen, koop dan geen zadel en rijd zonder zadel (en wellicht helemaal geen paard?).

 

Want in een huis wonen waarvan je de hypotheek niet kunt betalen, kan en doe je ook niet.


Ik ben mij er van bewust dat ik met deze blog mensen tegen het zere been kan schoppen. Ik wil niemand op de kast of op kosten jagen.

Ik gun iedereen een stukje bewustwording.