Complimenten zijn fijn, toch?

Complimenten zijn fijn, toch?

We weten allemaal wat een compliment met je doet. Het laat je groeien, stralen en soms zelfs op een roze wolk lopen! Maar waarom geven we dan zo weinig èchte complimenten, terwijl we weten dat het zó goed voelt?

Doe jij dat wel eens, een oprecht compliment geven aan iemand?

 

 

Een oprecht compliment maakt duidelijk wàt er precies goed is of goed is gegaan. Zo weet je dus precies waar je trots op mag zijn.


Vanmorgen bij het nabespreken van een les gaf ik de ruiter nog een extra compliment. Ze had hard gewerkt om het paard ontspannen de baan door te krijgen. Als kers op de taart was er een andere ruiter die haar ook een compliment gaf. Doe jij dat wel eens, een oprecht compliment geven?

Even snel tussen neus en lippen door zeggen 'Dat ging best lekker, hè?' dat doen we allemaal wel. We reageren daar ook allemaal op onze eigen manier op. De een zegt 'Ja!' terwijl de ander het een beetje wegwuift of het af doet met 'Ja, het ging wel aardig'. Hoe komt het toch dat niet iedereen zo'n klein compliment goed kan ontvangen? Simpelweg omdat complimenten ontvangen iets is dat je moet leren. Hoe? Je raadt het al, door ze regelmatig te ontvangen!

 

Laatst was ik aan het instappen op mijn oude sok Mo. Ik stap lang in, omdat haar lichaam dat echt nodig heeft. Ik was niet actief bezig en zat wat te luisteren naar een les. Wat mij opviel was dat er vaak 'goed zo!', 'ja, juist!' en nog meer van die positieve korte zinnetjes voorbij kwamen. Op zich niets mis mee. Totdat ik me bedacht dat er geen verbeterpunt in naar voren kwam. De gehele les werden die positieve zinnetjes herhaald, waardoor ik zelf het idee zou hebben gekregen dat ik de sterren van de hemel heb gereden. Maar ik word niet graag voor de gek gehouden, ik zou willen weten wat er goed is en wat nog beter kan. Want als het niet beter kan, dan hoop ik dat we het Olympische niveau hebben bereikt en niet omdat er geen ruimte meer is voor verbetering.

 

 

Weer even terug naar wat een compliment met je doet.

Laatst kwam mijn dierenarts weer kijken bij Enjoy. Ze was drie weken daarvoor behandeld en dit was een soort tussentijdse meting. Hij gaf daarbij het compliment dat hij het bewonderenswaardig vind dat wij het al zo lang in alle rust volhouden met de blessure. 
Juist dat ene compliment heeft er voor gezorgd dat we doorgaan waar me mee bezig zijn, dat we volhouden. En niet dat we na ruim anderhalf jaar zeggen, helaas niet gelukt (al is dat eeeerg zachtjes uitgedrukt). 

Een compliment kan dus ook motiveren en steun bieden

 

 

Nu je meer weet over complimenten, ga jij er nu bewuster mee om? 
Probeer eens wat gerichtere complimenten te geven. Zeg eens iets over die flink verbeterde houding of over die vooruitgang die ze geboekt hebben bij het wijken. Keep it simple, maar oprecht.

 

Hoe fijn is het dat jij iemands dag net dat beetje beter kan maken. Tof toch?

Ga er ook niet overdadig mee strooien, want dan verliezen de complimenten zijn kracht en nemen ze in waarde af.

Dus:

een complimentje per dag, zorgt voor een grote lach!